10jan

De fiscale aftrekbaarheid van motorkosten

Ooit gedacht dat een motor of motorscooter geen fortuin hoeft te kosten? Dankzij fiscale aftrekbaarheid van verschillende motorkosten kunt u financiële voordelen halen uit de aankoop van een motoscooter.

Wist je dat…?

Motoronkosten voor kilometers die u voor beroepsdoeleinden aflegt, dat is de weg tussen uw woning en werkplaats plus daarbij professionele verplaatsingen, volledig afgetrokken kunnen worden. Voor auto’s zijn de kosten beperkt tot 0,15 euro en tot 75% van het professioneel gebruik.

Afschrijving

De afschrijvingsduur bij de aankoop van een motorfiets is niet door de wet vastgelegd. De wet bepaalt enkel en alleen maar dat de afschrijvingsduur met de veronderstelde gebruiksduur moet overeenkomen. In de praktijk wordt de aankoop van een motorfiets gewoonlijk over vijf jaar afgeschreven. In het geval van een occasiemotor kan deze duur korter zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een motorfiets van meer dan één jaar oud in vier jaar af te schrijven (een motorfiets van meer dan twee jaar oud in drie jaar, enz.).

Maar dat is nog niet alles! U kunt ook nog andere kosten dan de aankoop van de motorfiets aftrekken:

  • Verkeersbelasting , belasting op de inverkeerstelling en verzekering
  • Uitrusting (gewoonlijk over 3 jaar)
  • Reparatiekosten
  • Brandstofkosten
  • Interest op uw financiering

Opmerking: U hoeft uw facturen en bonnetjes niet bij uw belastingaangifte te voegen, enkel bij eventuele controle hebt u  deze bewijzen wel  nodig.

Forfait wanneer er kosten aangegeven worden.

De forfaitaire beroepskosten voor werknemers worden automatisch door de belastingdiensten berekend. U hoeft die kosten dus nooit te vermelden. Ook wanneer u uw reële kosten vermeldt, wordt automatisch het forfait toegepast wanneer dat hoger is.

15% korting voor ‘zuivere’ motorfietsen!

Er bestaat een korting van 15% op de aankoopwaarde*  een motorfiets, een trike of een quad die uitsluitend door een elektrische motor aangedreven wordt, minstens twee personen kan vervoeren en waarvoor een rijbewijs vereist is.

* De korting wordt beperkt tot maximum 4.800 euro (geïndexeerde nettowaarde) voor een quad en 2.930 euro (geïndexeerde nettowaarde) voor een motorfiets of een trike.

bron: hetmotorrijbewijs.be