11dec

NU ELEKTRISCHE BROMFIETS KLASSE B KOPEN VOOR PREMIE STOPT

De Vlaamse Regering besliste op vrijdag 25 oktober 2019 principieel om de premie voor zero-emissievoertuigen stop te zetten vanaf 1 januari 2020. Er is nog wel een uitzondering voor voertuigen die nog in 2019 besteld worden. Heb je plannen om elektrisch te gaan rijden, dan is het nu dus hoog tijd om te kiezen en te bestellen. Bekijk hier ons aanbod

Uiteraard vindt FEBIAC het stopzetten van de premie bijzonder jammer. Een bromfiets is een typisch voertuig dat in stedelijke afstand en voor korte afstanden wordt gebruikt, maar ook voor woon-werkverkeer (geen emissies, geen geluid, geen last van files). De overheid hoeft ook niet extra te investeren in oplaadpunten, want je kan ze aan een gewoon stopcontact opladen. De bonus kan (zeker voor bromfiets) een belangrijk gat opvullen tussen het verschil in kostprijs voor een klassieke en een elektrische bromfiets.
Ook om elektrische motorfietsen ingang te doen vinden, is de premie belangrijk. Motorrijders zullen nogal gemakkelijk vasthouden aan de gekende karakteristieken van motorfietsen. Dat vraagt een behoorlijke mentaliteitsverandering. Als de aankoopprijs dan nog een pak hoger ligt dan voor een motorfiets met benzinemotor, wordt het moeilijk om de groep van bestaande motorrijders te overtuigen. Al zal in de verdere toekomst alle verkeer wellicht elektrisch worden en zullen ook gemotoriseerde tweewielers niet aan die evolutie ontsnappen.

Wie nog in 2019 een elektrische bromfiets klasse B of een elektrische motorfiets bestelt (of besteld heeft), waarvan de levering/inschrijving pas in 2020 zal plaatsvinden, komt wel nog aanmerking, indien de premie wordt aangevraagd uiterlijk op 31 oktober 2020 na inschrijving van het voertuig. De premie moet ook altijd aangevraagd worden binnen de 3 maand na de eerste inschrijving van het voertuig. Indien u tot 31 oktober 2020 de premie voor een zero-emissie-voertuig aanvraagt, zal u altijd een ondertekende bestelbon gedateerd uiterlijk op 31 december 2019 moeten kunnen voorleggen.
De Zero Emission-bonus bedraagt 25% op de aankoopprijs (met een maximum van € 750 voor bromfietsen klasse B en € 1.500 voor motorfietsen). Consulteer hier de lijst van alle brom- en motorfietsen die in aanmerking komen voor de premie: https://www.energiesparen.be/overzicht-2019-bromfietsen-klasse-b-en-motorfietsen

Zijn er nog fiscale voordelen aan elektrisch motorrijden? De Vlaamse overheid past sinds 2019 een nultarief toe bij het inschrijven van zo’n motor of scooter (dus geen BIV, belasting op de in verkeerstelling). In het Brussels Gewest en Wallonië is er zo’n regeling vooralsnog niet. Voor elektrische motoren en scooters (maar niét voor elektrische bromfietsen) is er bovendien op federaal niveau een belastingvermindering van 15% van de aankoopwaarde (met een maximum van 3.010 euro).